e m p r e m t e s

22 de juliol 2007

El dijous de la discòrdia

És la portada del setmanari «El jueves» publicada el dijous 19 de juliol de 2007 i intervinguda ràpidament per ordre judicial. Una situació que ja s’havia produït l’any 1977 amb els números 1 i 7. En aquesta ocasió, el jutge de l’Audiència Nacional Juan del Olmo ha decidit que calia retirar tots els exemplars de la revista satírica per «irreverent».

A la polèmica portada, apareixen un home i una dona que tenen una certa retirada als Prínceps d’Astúries. Segons els magistrats, l’escena de llit que representen és «clarament denigrant i objectivament difamant» per ser qui són i això em fa pensar que tota la humanitat que reprodueix escenes similars en llits, platges o dalt d’un pinacle de la Sagrada Família són «irreverents». Potser els monarques no responquin als impulsos de la mare natura i es reprodueixin per espores o en tubs d’assaig. Qui ho sap...

Per precaució, una tira negra tapa els ulls als subjectes de la imatge. Que no es digui que no s’ha protegit la seva intimitat. Es tracta d’una parella qualsevol en què ell li diu a ella «te das cuenta de que vas a ser preñada» i afegeix «esto va a ser lo más parecido a trabajar que he hecho en mi vida».

Ni als quioscos ni a Internet. «El Jueves» ha desaparegut però ha deixat una estela en mitjans digitals, impresos i audiovisuals. Una notorietat que ha traspassat fronteres i que mostra l’actitud grisa d’un país ancorat al passat. La revista que podria haver atemptat en delictes contra la Corona, tipificats als articles 490.3 i 491 del Codi Penal, ja ha anunciat que respondrà a la situació amb l’humor gràfic que caracteritza la revista de sàtira social.

2 comentaris:

  1. Ostres, noi. Acabo d'arribar i no me n'havia enterat. Crec que és clarament evident de qui parlen i també crec que és clarament evident que és ofensiu, però bé, i què ? Penso que la Corona està massa sobreprotegida (alhora que penso que el mal gust està a tot arreu,...però això és un altre tema...)

    ResponElimina
  2. Doncs, sí, el jutge l'ha ben espifiada perquè una revista com el Jueves que tampoc té tanta tirada, ara, gràcies a ell, l'ha vista gairebé tothom i fins i tot la venen per internet a 2.500 euros!

    ResponElimina

Related Posts with Thumbnails