e m p r e m t e s

15 de juliol 2006

Ulls per al Tercer Món

Durant tot l'any, però especialment a l'estiu, molts voluntaris es desplacen als països en vies de desenvolupament per aportar-hi coneixements o contribuir a la construcció d'una societat millor. És el cas del col·lectiu mèdic i d'infermeria que sota el distintiu de la Fundació Ulls del Món desenvolupa projectes per combtre malalties oculars, com les cataractes o, com diuen ells, la «ceguera evitable».

La Lourdes Rebollo no és nova a l'equip. Com a infermera instrumentista col·laborarà amb els metges al quiròfan o en la formació dels professionals autòctons de Moçambic. Ens explica que a penes tenen recursos, metges i transports. «No tenen diners per anar als hospitals i als hospitals no hi ha especialistes, ni recursos materials». Per això, l'equip també hi portarà muntures que aquí han passat de moda, lents i aparells per tallar-les a mida, i refractòmetres per gradura la vista.

Amb aquest material la Fundació Ulls del Món vol cobrir mancances sanitàries a Moçambic. «Un dels països que necessita més ajuda a tots els nivells», assegura la Cristina, una altra infermera de l'equip. Una companya, la Montse, ens explica els seus motius per embrancar-se en una aventura com aquesta: «Hi ha moltes coses a fer i no em vull quedar al sofà pensant en què es podria fer, sinó anar allà».

RECUPERAR LA VISIÓ ÉS RECUPERAR LA VIDA

Cal material, però també professionals que formin el personal autòcton i tractin de guarir als malalts. Només el 2005, van efectuar 6.000 consultes a Moçambic, Bolívia i el Sàhara i van operar a més de 900 persones, la majoria de cataràctes, un tipus de ceguera que porta l'edat i que gairebé sempre es pot evitar. La directora de la Fundació Ulls del Món, Núria Ramos, comenta com és d'important poder-hi veure en un país en vies de desenvolupament. «Recuperar la visió és recuperar la vida, perquè persones cegues per unes simples cataractes que recuperen la visió, tornen a ser autosuficients». I és que allà tota la família —avis, pares i fills— porta diners a la llar. Si un d'ells es posa malalt és converteix en una càrrega perquè es és una boca més per alimentar que no contribueix a l'economia domèstica.

A més a més, l'ONG concedeix tres beques a metges d'aquests països perquè puguin especialitzar-se en oftalmologia a Barcelona. Després de quatre anys tornen al país d'origen per formar a nous metges i desenvolupar tasques assistencials. D'aquesta manera es tanca el cicle i els voluntaris d'aquí poden posar la mirada en altres indrets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails