e m p r e m t e s

24 d’agost 2010

La Valenciana / Fent amics



La Valenciana, fundada el 1910, és un local que frega el mite en ple centre de Barcelona per haver-se especialitzat en l'orxata, refresc estiuenc genuïnament valencià derivat de la xufla, energètic i saludable. L'establiment és al carrer d'Aribau, 16 bis, a tocar de la Universitat de Barcelona i dels cinemes Aribau, i és per tant un punt de trobada de cinèfils i estudiants. Taules i cadires de cafeteria de segle passat omplen dos pisos, la planta baixa i el soterrani (una mica claustrofòbic, sí). Per acompanyar l'orxata, et recomano que demanis un croissant o una ensaïmada; hi notaràs l'aroma del sagí, la matèria prima amb què s'han fet sempre, abans que la pastisseria industrial i dels succedanis inundés la majoria de fleques.

Llàstima, però, que la simpatia del personal no estigui a l'alçada dels productes servits, perquè aleshores la recomanació fóra plena, a ulls clucs. Un dia passi, però quan dues i tres vegades et trobes amb un tracte sec, com d'aquell qui vol dir amb gestos "em fas nosa" o "ja és hora que desocupis la taula", un s'ho pensa abans de tornar-hi.

Habitualment l'orxata és deliciosa però fa dos dies uns amics i jo vam trobar-nos que els que ens servien era granizat d'orxata. Sorpresos, no vam estar de preguntar a l'afable cambrer si era una novetat de la casa, l'orxata granizada, i ell va respondre: "Més que una novetat, ha estat una contingència; ha estat tota la nit al refrigerador". Almenys, va ser sincer, sec, però sincer.



LOCAL: La Valenciana
ADREÇA: Aribau, 16
OFERTA: Bona per a esmorzars i berenars
TRACTE: Un xic aspre
SERVEI: Correcte
AMBIENT: Agradable, de cafeteria de segle XX
IDIOMA: Català (preferentment) / Castellà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails