e m p r e m t e s

14 de desembre 2007

Vaga de Reis, Tió i Pare Noel

Acabo de rebre un comunicat de la Plataforma Anti-Nadal-Inundat-pel-Consumisme (PÀNIC) que integren Ses Majestats els Reis Mags de l'Orient, el Tió i el Pare Noel. Segons la nota enviada als mitjans, els Reis es declaren en vaga indefinida adduïnt diverses raons que, pel que sembla, són de pes.

En primer lloc, l'equip de patges reials troba innecessari haver de carregar tones d'objectes inútils que acaben al fons de l'armari o a l'abocador sense que a penes els hàgim fet servir i alerten que un 10% de la població del món consumeix el 70% dels recursos.

A més, atesa la desmesurada demanda de regals, l'equip de patges reials es veu obligat a fer jornades laborals que no respecten el conveni del Sindicat de Personatges Nadalencs. Segons el sindicat, haver de trobar cada cop més regals i a preus més baixos fa que milions de persones de països empobrits hagin de treballar en jornades inhumanes: 3 de cada 5 treballadors de les fàbriques de roba al món no tenen contracte, treballen més de 70 hores setmanals i cobren menys de 100 euros al mes.

També Ses Majestats s'han referit a les condicions laborals en què es fabriquen els regals i asseguren que no duran res que s'hagi fabricat sense respectar els drets dels treballadors ni que hagin produït empreses que se'n van a països pobres a contaminar el que no els deixen contaminar a Europa i als Estats Units d'Amèrica.

Finalment, els Reis Mags admeten estar farts d'haver de dur regals que només es troben a grans superfícies i centres comercials (sobretot, de marca i caríssimes) i troben a faltar el contacte amb els seus amics botiguers i botigueres que els assessoren molt millor, ja que sovint coneixen la quitxalla i les famílies del barri. Com els patges també alcen el crit al cel: a l'estat Espanyol tanquen 11 botigues de barri diàries davant l'èxit de les grans superfícies.

Per tot això, la PÀNIC es declara en vaga indefinida fins que no s'assoleixi un compromís generalitzat de: a) no regalar per regalar i mantenir un criteri racional; b) acordar amb la família i els amics el pressupost màxim dels regals per no convertir el nadal en una competició; c) evitar que els nens i nenes rebin allaus de regals que no tindran mai temps d'utilitzar; d) prioritzar els regals fets per un mateix; e) prioritzar els regals ecològics, justos i de proximitat; f) no deixar-se portar per la publicitat i tenir criteri propi; g) donar preferència a regals culturals i amb contingut; i h) dedicar el nostre temps als altres: és el regal més valuós.

Tot i això, la PÀNIC segueix receptiva a les cartes dels nens, nenes, homes i dones, a l'espera que no hi falti l'esperit reivindicatiu. Si no és així, avisen, és probable que no hi hagi cavalcada, ni camells, ni tan sols carbó. El Col·lectiu Nadalenc de Tions (CNT) també ha subscrit el manifest de la PÀNIC, de manera que els Tions tampoc cagaran fins que no es desconvoqui la vaga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails