e m p r e m t e s

27 de gener 2007

Apagada pel canvi climàtic

Algú pot imaginar-se una ciutat sense llum? Va passar a Nova York, el 9 de novembre de 1965 i, la darrera vegada, el 15 d'agost de 2003. També a Detroit i a Cleveland. El mateix podria passar el proper 1 de febrer, de 19:55 a 20:00, a casa nostra, però no degut a una avaria tècnica o a motius desconeguts.

Aquesta vegada es tracta d'un acte de protesta que diverses associacions mediambientals promouen entre la ciutadania per lluitar contra el canvi climàtic. La intenció és que el proper dijous, la Terra s'apagui —per fusos horaris, és clar— durant cinc minuts i demostrar-nos a nosaltres mateixos, als mitjans de comunicació i als governs, l'ingent quantitat d'energia que gastem i com d'insostenible pot arribar a ser el dia que els països en vies de desenvolupament facin com nosaltres.

Es tracta d'apagar-ho tot

No n'hi ha prou en apagar llums, televisors, ràdios i ordinadors, sinó que cal desendollar qualsevol aparell elèctric de la corrent ja que la majoria de màquines continuen consumint tot i haver-les apagat. I sinó que els ho preguntin als milions de LEDs vermells que es mantenen encesos indefinidament. Val a dir, que la situació ideal per assegurar la desconnexió completa fóra abaixar els ploms durant aquests cinc minuts. Accionar la palanca no costa pas massa, però difícilment, a Barcelona, veurem com s'ennegreix la Torre Agbar, l'Hotel de les Arts i el gratacels adjacent, el Parc de Recerca Biomèdica o tants altres blocs. I amb la Tour Eiffel o l'edifici de Montparnasse, a París, què passarà?

La iniciativa reclama que passar a l'acció és una qüestió d'urgència i n'estan fent difusió diverses associacions com l'Aliança pel planeta, els Amics de la Terra o el seu equivalent internacional, Friends Of the Earth International (FOEI). Asseguren que la qüestió del canvi climàtic no pot quedar únicament en mans de les persones, sinó que ha de passar a l'àmbit legislatiu.

Per què l'1 de febrer?

Un grup d'experts sobre el clima de les Nacions Unides presentarà un informe sobre el canvi climàtic l'1 de febre a París. Una data significativa a França, que s'espera que ho sigui més enllà de les seves fronteres perquè el clima és una qüestió que ens afecta a tots. Per això les organitzacions demanen la màxima difusió i participació possible, perquè la protesta silenciosa tingui un pes real mediàtic i polític.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails