Pàgines
e m p r e m t e s
- contades (49)
- humanes (68)
- mediàtiques (36)
- reflexives (97)
- viatgeres (26)
29 de març 2005
La zona morta
Quina inversió més mal feta i, a sobre, la zona del voltant segueix desolada a l'espera d'una nova especulació urbanística. En Víctor ho va comprovar amb els seus ulls dissabte al vespre, quan s'hi va arribar. Al final de la Rambla Prim, on creua amb la Diagonal, allà on els cotxes xoquen amb el tramvia per no respectar els senyals de trànsit; allà començava el Fòrum. La zona encerclada per tanques i guixetes vigilades, ja no és fronterera amb res.
Per més Fòrum que hi hagués, la ciutat acaba on s'alça el supositori gegant que alguns anomenen Torre Agbar. Més enllà —entre la plaça de les Glòries i el centre Diagonal mar— el paisatge és desolador. Amb solars a cada banda, les quatre palmeres fan de la Diagonal l'oasi que el Parlament de Catalunya va deixar perdre. Passejar-s'hi un dissabte a les vuit del vespre, fa por; el Víctor ho va assegurar. «Feia por encara que la patrulla dels mossos circulés per la zona i advertís a una colla d'amants del tunning que abaixessin el volum de l'equip d'alta fidelitat instal·lat al cotxe.»
Entre l'hotel Princess i l'edifici Fòrum ja no hi havia revisors ni guàrdies de seguretat al control d'entrada. L'entrada s'havia esvaït i només quedava ciment. En Víctor, entre ingenu i valent, s'hi aventurà per saber en què s'havia convertit el paratge temporal dels guerrers de Xi'an, de l'home dels set mars o de les marionetes xineses. Ja no hi havia parterres florits, ni gespa, ni pudents lavabos provisionals, ni paradetes de menjar ràpid per a una societat consumista, ni atraccions. Només quedava la pedra amb què van cobrir el terreny per fer-lo avançar fins el mar.
Era massa fosc per veure la pèrgola fotovoltaica («qui n'aprofita l'energia?», es va preguntar el noi) i massa tard per seguir en un lloc tan desolat quan podria ser a casa, bevent una tassa de xocolata calenta. Així que va agafar la bici i es va posar a pedalejar tant ràpid com va poder per arribar al port vell i deixar enrere aquella zona morta.
(*) Al cap d'unes hores, l'Agència EFE anuncia que, finalment, el Fòrum ha tancat amb un superàvit de 100.000 euros. Consulta la notícia a laMalla.net.
27 de març 2005
Tres colors
26 de març 2005
Veus
—¿Ni siquiera probó de luchar?—No. Como ya le he contado, de nada hubiera servido y con eso únicamente habría logrado empeorar las cosas. Se habrían enfurecido y... No sé que son capaces de hacer cuando se sienten amenazados.
24 de març 2005
Confiança
La porta abatible de la cuina s'obre d'un cop. En surt la Cèlia amb el telèfon a la mà i el desfici a la mirada.
—Marçal —exclama amb un trèmol de veu—, ¡el papa se muere!
—Com que es mor? Però que no s'havia estabilitzat?
S'havia estabilitzat, sí. O li havien fet creure, tant és. La qüestió és que s'està morint. Fa temps que està malalt i aguanta com pot. Es pot dir que l'aguanten, perquè si fos per ell, estant com està, ja hauria creuat el riu per lliurar-se de ple a les excel·lències del Regne del Cel. L'home que duia el somriure als llavis, el savi conseller que tenia una abraçada per a tothom, ara es desfà en laments incomprensibles al seu llit, lluny d'aquí. Pels mitjans, s'ha assabentat del cas de Terri Schiavo i ara comprèn quantes vegades s'ha equivocat en sentenciar segons quines decisions, en prejutjar algunes persones. Té la mirada esbiaixada cap al televisor, mentre la seva ment, a quilòmetres de distància, busca respostes a preguntes eternes. Són les mateixes preguntes que tot ésser humà es fa quan se li fonen els dies. La seva respiració cada vegada és més fatigosa, però els metges n'han descartat l'hospitalització. Igualment, ell prefereix morir al seu llit que no al d'una clínica per poder guaitar la plaça des de la finestra fins el darrer dia.
—Pero Marçal, ¿lo dice usted de verdad? —la Cèlia se'l mira atònita.
—De veritat, t'ho dic. Ves-hi. Agafa l'avió i planta't allà.
—Debo hacerlo, sí. Y quiero hacerlo, tambien.
—I què t'ho impedeix? —l'home la mira de fit a fit, curiós, amb les mans a les seves espatlles.
—No se si me va a alcanzar la plata, pero voy a ver.
—Si aquest és el problema, no t'has d’amoïnar. En tindràs prou amb una bestreta de dos mesos?
—¿Una bes-qué? Ai, Marçal, yo entiendo el catalán, pero hay palabras que se me escapan...
L'amo de «La tertúlia» esclafeix a riure i s'explica:
—Una bestreta, un anticipo. Et va bé si t'avanço el sou dels mesos que venen?
—¡Ai, Señor! Es un milagro de Dios, el haberle encontrado. ¡Vaya pedazo de pan!
—Només faltaria, dona! Al cap i a la fi, és el teu pare. Et voldrà al seu costat, i els teus germans i ta mare, també. Au, dona, no em ploris ara! —en Marçal li eixuga els ulls amb els polses i li pren les galtes amb els palmells.
—Pero, es que es demasiado bueno. ¿Cómo se puede ser tan generoso? ¿Como me deja ir así, sin más?
—Confio en tu, Cèlia. Sé que faràs el que hagis de fer. Pren-te el temps que et calgui, que aquí les portes seguiran obertes.
—No sé que dir —són les primeres paraules de la Cèlia en català. La dona que tenia vergonya de parlar-lo ha trencat una llança al seu favor.
—No diguis res i corre a fer la maleta que ja tens un peu a casa.
22 de març 2005
Falòrnies
20 de març 2005
Imbècils i hipòcrites
Mentre desenes de milers de persones es manifestaven a Europa i altres llocs del món contra la guerra de l'Iraq, el president dels EUA, George Bush, va commemorar el segon aniversari de l'inici de l'operació Llibertat Iraquiana —la campanya militar contra Saddam Hussein—, que es compleix avui, en un to triomfal i sense admetre errors. No va parlar del nombre de morts, de les falsedats sobre les quals va construir la invasió o d'atrocitats com les comeses a Abu Graib. En el seu discurs radiat setmanal, Bush va reiterar que la guerra ha servit per estendre la democràcia al Pròxim Orient i va repetir la seva aposta per la política de l'atac preventiu.
18 de març 2005
Més pancartes
16 de març 2005
Carmel agredolç
